WMC

Het WMC heeft een programma waarin diverse orkesten een week verblijven in een volledig verzorgde accommodatie: Het WMC Young Generations. En het BJPO mag hieraan meedoen!

Het BJPO was uitgenodigd om mee te doen met het WMC Young Generations programma, speciaal voor jeugdorkesten. Naast het verder ontwikkelen van de muzikale vaardigheden stond de week ook in het teken van een samenwerking met Orkester Ave uit Slovenië.


Het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade is een vierjaarlijks internationaal muziekfestival voor HaFaBra orkesten. De beste orkesten in de wereld strijden voor een eerste plaats. Het WMC is voor de muzikant te vergelijken met de Olympische Spelen voor een topsporter.

Van 18 t/m 22 juli 2022 waren de muzikanten in Abdij Hotel Rolduc in Kerkrade waar er naar twee concerten op 21 en 22 juli werd toegewerkt. Het eerste concert is gehouden in het theater van Abdij Rolduc. Het tweede concert vond plaats in het WMC Village in Kerkrade voor het Raadhuis naast het grote podium. En dat alles onder leiding van onze chef dirigent Johan Smeulders. BJPO heeft kennis gemaakt met andere muzikanten, met een andere cultuur en hier veel van geleerd.

BJPO heeft verschillende composities uitgevoerd waarvan Fantasy Variations van James Barnes als grootste werk. Tim Huijbregts, onze concertmeester, heeft met het Concerto for Clarinet van Artie Shaw schitterend gesoleerd. Destino Tango van Willem van Merwijk is uitgevoerd met medewerking van Lieke op ’t Roodt op accordeon.

Samen met Orkester Ave heeft het BJPO twee composities van Hardy Mertens uitgevoerd: Viva el Litro en The Bridge. De componist heeft beide werken met de orkesten gerepeteerd en gedirigeerd.

Kort samengevat: het was een geweldige week die lang op het netvlies zal blijven staan.

Gespeelde werken

Signature

Jan van der Roost

Fantasy Variations

James Barnes

Concerto for Clarinet

Artie Shaw | arr. D. Heuschen

Solist: Tim Huijbregts

Destino: Tango! (Hommage to Astor Piazzola)

Willem van Merwijk

Solist: Lieke Op ’t Rood

Rose in Flames

Oscar Navarro