Missie

Het Brabants Jeugd Project Orkest (BJPO) is een jeugdorkest bestaande uit talentvolle muzikanten van 13-29 jaar uit heel Noord-Brabant. In 2018 is de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) dit orkest gestart met chef-dirigent Johan Smeulders.

Het doel vanuit het BJPO is om deze muzikanten te inspireren, te verbinden en om ze enthousiast te maken voor blaasmuziek. Tijdens de projecten worden ze uitgedaagd om hun talenten in een omgeving met gelijkgezinden te ontplooien. Dit zorgt voor een bruisende en positieve omgeving waarin de BJPO’ers muzikaal kunnen groeien; iets wat ze mee terug kunnen nemen naar hun eigen muziekvereniging. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen als bestuurder in de orkestcommissie. De BBM maakt zo van het BJPO niet alleen een kweekvijver voor getalenteerde muzikanten, maar ook voor enthousiaste commissie- en bestuursleden.

Na een succesvol eerste project in samenwerking met philharmonie zuidnederland werd er dan ook door vijf orkestleden een orkestcommissie gevormd. Deze commissie heeft in samenwerking met de BBM inmiddels een aantal succesvolle projecten weten te organiseren.

Per kalenderjaar streeft het BJPO ernaar om twee projecten te organiseren. Deze projecten bestaan uit een aantal repetitiedagen, een repetitieweekend, workshops voor ieder instrument door professionele musici, een gastdirectie door inspirerende gastdirigenten, uitdagend repertoire, internationale topsolisten en een slotconcert op een van de mooiste podia in de provincie.

Doelstellingen van het BJPO

  • Het BJPO geeft jaarlijks concerten op een hoog niveau in samenwerking met (internationale) topsolisten.
  • Het BJPO is toonaangevend in het profileren van het fenomeen harmonieorkest en het bijbehorende repertoire.
  • Het BJPO is toonaangevend als het gaat om uitdagende en vernieuwende concertprogramma’s.
  • Het BJPO verricht pionierswerk op het gebied van repertoirevernieuwing en geeft componisten, op periodieke basis, compositieopdrachten.